fredag, maj 01, 2009

Extremt tyst kommentar till svininfluensan

Man kan bli sådär mållös emellanåt. Oftast sker ett sådant tillstånd då man möter det okända scenariot. Man har inga referenser, inga beprövade åsikter, inga förebilder som redan har tagit ställning.

Andra gånger då man kan finna sig mållös är när stora begrepp lyckas sammanfattas i ordlösa känslor. Ett sådant tillstånd upplever jag då och då när jag möter konst. Konstnärer lever nämligen med lyxen att de sällan behöver förklara, de behöver inte förklara sig själva och de behöver inte förklara sin konst. De bjuder på ett litet stycke dokumentation, en koncentrerad sammanfattning över stort eller smått, över nära eller långt, över precis vad som helst som berör dem. Och ibland när konst är riktigt bra, lyckas en konstnär fylla i de luckor som saknas i mållöshetens stund.

Ibland blir jag sådär mållös och trött på saker och ting. Ibland orkar jag inte skapa nya referenser, prova nya åsikter eller bestämma mig för vilka förebilder som ska få forma mina uttalanden. I världen som vi lever i kan man inte ha åsikter om allt, däremot hinner man sällan ducka för all information som rasar över oss från morgon till kväll. Man blir överväldigad, man blir trött och man blir rädd. Och som detta inte skulle vara illa nog känner vi oss dessutom många gånger pressade till att väluppfostrat ha en åsikt om just allt.

Man kan läsa, forska och samla information på hög, man tvingas då göra bedömningar och kritiskt granska all information och alla källor och vem har egentligen tid med det? Eller, så kan man sammanfatta, skapa en känsla och använda den som en referens inför framtida frågeställningar och okända scenarion.

Anna Berndtson har i min mening sammanfattat hela svininfluensaspektaklet i en enda bild. En enda bild som bjuder på alla sorters användbara känslor. En enda bild som motsvarar tusen frågor och lika många svar.
Bild: Anna Berndtson


Personligen har jag känslomässigt vad jag behöver för att möta nya influenser och andra spektakel som på något vis kräver ett engagemang. Jag kanske inte har formulerat mig i ord än, men jag känner mig lugn och trygg med att veta att det är helt okej att vara mållös ibland, det viktiga är att vara bekväm i sin känsla.

Jenni Berndtson

Besök Anna här: http://www.berndtson-art.net/

Vill man ändå läsa på om svininfluensan kan man göra det här:

Svenska Dagbladet:
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2817563.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2817937.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2807499.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2816353.svd

Dagens Nyheter:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/osakra-siffror-om-svininfluensan-1.856625
http://www.dn.se/nyheter/varlden/forsta-dansken-smittad-av-svininfluensa-1.856592
http://www.dn.se/nyheter/varlden/svininfluensan-bakgrund-1.855851

Sydsvenskan:
http://sydsvenskan.se/varlden/article429512/Mindre-aggressiv-influensa-an-vantat.html
http://sydsvenskan.se/danmark/article429480/Forsta-influensafallet-i-Danmark.html
http://sydsvenskan.se/skane/article429441/Ingen-smitta-konstaterad-i-Skane.html
http://sydsvenskan.se/sverige/article429495/Inget-bekraftat-svenskt-fall.html


Andra bloggar om: , , , ,,

Inga kommentarer: